четвер, 2 серпня 2012 р.

Жінки Мвіла, чарівні намиста і зачіски

  

Мвіла - один з департаментів Південного регіону Камеруна. Дивовижа, але таку ж назву носить плем"я в Анголі (до Камеруна пішки ну дуже далеко)

Цікавими є жінки Мвіла: вони забагато пиячять, іноді навіть більше за чоловіків, встаючи з самісінького ранку, аби знайти пляшку і.. тут же спустошити її.

Жінки Мвіла славні своїми зачісками, що є важливми і мають особливе значення в культурі Мвіла. Жінки покривають волосся шаром перетертого червоного каміння, що називається oncula. Додають до червоної пастозної кам"яної суміші олії, травки, коров"ячий гній, змелену кору дерев... Крім цього, волосся прикрашається мушлями (справжніми чи пластиковими), намистинами, навіть сушеними фруктами.

Віголене чоло вважається красивим.

Коси, що схожі на дреди, і називаються nontombi, мають особливе значення. Зазвичай жінки носять 4-5 nontombi, а три nontombi носять якщо хтось в родині помер.
  
Також жінки Мвіла знані на весь світ своїм розкішним намистом. Для кожного періоду життя жінки - своє знакове намисто. Так, молоді дівчата носять намиста з червоних грубих і важких намистин, вкритих шарами грунту та каучуку. Пізніше дівчата носять намиста з дивною назвою Vikeka, що складаються із жовтих намистин. Їх вони можуть носити аж до шлюбу, це може продовжуватись до 4-х років! Отримавши шлюб, жінки носять вже набірні намиста, що називаються Vilanda.

Жінки ніколи не скидають своїх намист. Ба, навіть сплять на спеціальних підголовниках, щоб зберегти свої зачіски.

Тим не менш, все більше жінок та чоловіків Мвіла вдягаються і зачісуються на західний манер, тому що їх висміюють інші племена на ринках.
До речі, аби дістатись ринку, жінкам іноді треба пішки здолати до 50 кілометрів! І це з таким вантажем на голві та шиї!

Мвіла майже не вживають м"яса і вбивають тварин лише при гострій необхідності.

http://flickrhivemind.net/Tags/angola,mumuhuila/Interesting
Перепрошую за можливо недолугий переклад (мій). Вже як змогла :)

Немає коментарів:

Дописати коментар